Actuele informatie wat betreft de invulling van Mental Healthcare:

Behalve voor dentale, tandheelkundige zorg, gaat mijn interesse ook uit naar de mentale zorg voor de mens. Dan bedoel ik de mens als persoon in zijn geheel en niet alleen het stukje mond dat bij de mondhygiënist behandeld kan worden. Een persoon bestaat niet uit losse puzzelstukjes die afzonderlijk van elkaar gerepareerd kunnen worden of in de revisie kunnen worden gedaan. Een lichaam is een geheel en er zal actie-reactie zijn als er binnen dat geheel geen evenwicht is. Of evenwicht dat uit balans raakt door onverwachte omstandigheden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld medicijngebruik, maar ook stress bij veranderingen in persoonlijke omstandigheden heeft een enorme invloed op evenwicht bij de mens. Het gaat dan over kleine en grote pijnen die kunnen ontstaan, irritaties op verschillende gebieden maar denk hierbij ook aan bijvoorbeeld blaasjes in de mond (aften) , verkrampingen enz.

Er zijn tegenwoordig vele keuzes en vele kanalen waardoor wij onze informatie kunnen verkrijgen, bestellingen kunnen doen en afwegingen kunnen maken. Op zichzelf staand zijn er zeer goede adviezen, informatie en middelen te vinden om ons verder te helpen ons goed te voelen. Weer een geheel te worden waarbij het lichaam en de geest goed functioneren. Wat mij echter is opgevallen dat er, nog, onvoldoende connectie wordt gelegd tussen de mondgezondheid en het in evenwicht functioneren. Vanuit de tandheelkunde is er heel veel kennis hoe ontstekingen, irritaties, pijntjes en pijnen te behandelen en op te lossen. Er wordt echter nog maar weinig gebruik gemaakt van die kennis om die te delen met anderen. Dan bedoel ik zowel (para-)medici als u als persoon. Zo is er binnen de tandheelkunde bijvoorbeeld heel veel bekend over voeding, maar wordt er lang niet altijd een connectie gelegd met een dieet dat u om andere redenen volgt. Vanuit de tandheelkunde kunnen er prima adviezen worden gegeven op het gebied van voeding wat betreft voorkoming van bijvoorbeeld cariës(gaatjes) maar is dat dan wel in verhouding met bijvoorbeeld het dieet dat u nodig heeft om fysiek in balans te blijven? Is die match dan wel aanwezig? Hoe kunt u de match maken tussen een optimale mondzorg en zorg voor uzelf? Hoe herkent u de verschillende signalen?

Na zoeken, luisteren, opletten en zien wat er gebeurd in en rond Houten maar ook op algemeen gebied van voeding en voedingsgewoonten ben ik in contact gekomen met Ilse van Asperen. Zij is voedingscoach en orthomoleculair therapeut en gaat vanuit deze visie op zoek met een cliënt of belangstellende naar goede voeding en goede voedingsgewoonten. De gesprekken die we tot nu te gevoerd hebben zijn zeer inspirerend en laten je op een andere manier naar voeding kijken. Heel verfrissend. Tevens geeft Ilse workshops , is betrokken bij verschillende projecten wat betreft (biologische) voeding. Zie haar website voor meer informatie:

 

www.voedingspraktijkhouten.nl